Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kelimeleri anlamsal olarak farklı olmasına rağmen sıklıkla aynı anlamdaymış gibi algılanır. Aralarındaki farkın anlaşılabilmesi için öncelikle her ikisinin anlamlarını açıklayalım.
Sterilizasyon bir öldürme işlemidir. Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir.
Dezenfeksiyon, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir. Bir diğer ifadeyle dezenfeksiyon ile bir cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Bakteri sporları dezenfeksiyon düzeyine göre azalır. Dezenfektanlar ancak uzun süreli tesir yaptıklarında ve ileri düzeyli olanları kullanıldığında sporları öldürebilir.
Dezenfeksiyon özellikle dolaysız ve büyük bulaşmaları sınırlar.
Dezenfeksiyonun başarılı olması yani hastalık yapıcı mikroorganizmaların yok edilmesi dezenfeksiyonun yapılacağı maddeniz temizliği,mikrobik ajanların bulaşma yolu, mikroorganizmaların yoğunluğu, ortamın sıcaklığı, pH'sı, dezenfektanların konsantrasyonu ve dezenfeksiyon işleminin süresi gibi multifaktoriyel bir disipline bağlıdır.
Dezenfektanlar genel olarak kuvvetli zehirlerdir; bu yüzden ancak belirli koşullarda uygulanır. Dezenfekte edilen ürünler; doğrudan insan tarafından tüketilecek ya da kullanılacaksa dezenfektan artıklarının denetlenmesi gerekir.
Bitkisel özütlerden elde edilmiş DiaNatura Safe doğal içerikli dezenfektandır. Hem gıda üretim havası ve üretim yüzeylerinin dezenfeksiyonu, hem de direk gıda yüzeyinin dezenfeksiyonu için kullanılmaktadır. Tamamen doğal yapıda olduğu için insan sağlığı açısından hiçbir yan etkisi yoktur.
Tüm şüphelendiğiniz durumlar için bize +90 262 645 0 386 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.
Copyright 2019 GEBZE HAŞERE İLAÇLAMA Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım statu CW